ایمنی کار بر روی دکل چیست؟
کار در محیط های صنعتی همواره با مخاطرات بهداشتی، ایمنی و زیست محیطی همراه است. این مخاطرات در فعالیت های مختلف کاری می توانند به شکل های متفاوتی ظاهر شده و در صورت عدم برنامه ریزی و کنترل صحیح، پیامدهایی را به دنبال داشته باشند که گاهی اوقات جبران آنها به هیچ وجه امکان پذیر نیست. از این رو داشتن برنامه ای نظام مند برای شناسایی خطرات شغلی و لحاظ نمودن برنامه های کنترلی و پیشگیرانه به منظور جلوگیری از بروز پیامدهای ناگوار در محیط کار امری اجتناب ناپذیر است. «کار در ارتفاع» از جمله فعالیت هایی است که در محیط های کاری مختلف به صورت روزمره و یا برای انجام برنامه های تعمیر و نگهداری انجام می شود. شرایط خاص کار در ارتفاع، آن را به فعالیتی خاص از نظر نوع مخاطرات و پیامدهای حوادث احتمالی آن تبدیل نموده است.
مخاطبان دوره ایمنی کار بر روی دکل:
1- کارشناسان، مسئولین و افسران HSE
2- مشاوران و بازرسان حوزه HSE
3- علاقه مندان و دانشجویان رشته های مرتبط با ایمنی، بهداشت و محیط زیست (HSE)
سرفصل دوره ایمنی کار بر روی دکل:
1- کلیات ایمنی کار در ارتفاع
«کار در ارتفاع» از جمله فعالیت هایی است که در صنایع و مشاغل مختلف، به صورت روزمره و یا برای انجام برنامه های تعمیر و نگهداری انجام می شود. اقدامات لازم جهت پیشگیری از سقوط در ارتفاع 1.2 متر فاصله از سطح زمین انجام می شود.
2- برنامه ریزی جهت کار در ارتفاع
برنامه ریزی کار در ارتفاع فرآیندی است که نیاز به یک مدیریت متمرکز دارد. در این فرآیند هدایت تیم بر عهده گروهی از متخصصین مجرب خواهد بود که احاطه کاملی بر عملیات و نحوه ایمن سازی آن داشته باشند که شامل شناسایی خطرات، آنالیز خطرات و پیش بینی اقدامات کنترلی می باشد.
3- موقعیت انجام عملیات
موقعیت انجام عملیات از جمله مواردی است که در تجزیه و تحلیل خطرات کار در ارتفاع و پیش بینی اقدامات کنترلی بایستی مورد بررسی قرار گیرد. خطوط هوایی انتقال برق، حفاری های بدون پوشش، تأسیسات زیر زمینی و ... از جمله مواردی به شمار می روند که بایستی وضعیت آنها در محلی که عملیات کار در ارتفاع انجام می شود، مشخص و در صورت نیاز تمهیدات لازم جهت پیشگیری از بروز حوادث ناشی از آنها پیش بینی گردد.
4- شرایط محیطی انجام عملیات
-
در هنگام وقوع بادهای شدید که سرعت آن بیش از 50-40 کیلومتر در ساعت باشد، کار در ارتفاع بایستی تعطیل شود.
-
در هنگام وقوع رعد و برقهای شدید، کار در ارتفاع به دلیل امکان برق زدگی بویژه بر روی سطوح فلزی ممنوع است.
-
در هنگام بارندگی، هر گونه عملیات با استفاده از تجهیزات برقی بویژه جوشکاری برق و همچنین در شرایطی که سطوح کار در اثر ریزش باران لغزنده می شود، ممنوع است.
-
در هنگامی که نور کافی در محیط عملیات وجود نداشته باشد و یا در شرایطی که بعلت گرد و خاک، مه و یا بارش باران و برف، میزان دید کافی نباشد، بایستی عملیات کار در ارتفاع تعطیل گردد.
-
و ...
5- توانایی های فیزیکی و روانی مجریان عملیات
مجریان عملیات کار در ارتفاع بایستی توانایی های لازم را دارا باشند که از آنها می توان به موارد زیر اشاره نمود:
-
سلامتی کامل و عدم ترس از ارتفاع
-
حداقل قدرت دید 4.1 با عینک و یا بدون عینک
-
قدرت بدنی، چالاکی، مهارت دستی و هماهنگی مناسب جهت کار در ارتفاع
6- روش ها و تجهیزات ایمن سازی عملیات
-
به کار گیری روش ها و تجهیزات پیشگیری و حذف خطر سقوط
-
تابلوهای ایمنی
-
تابلوها و علایم ایمنی جداسازی عملیات: این علایم بایستی به منظور اطلاع رسانی و اعلام هشدار در خصوص محدوده عملیات کار در ارتفاع و خطرات ناشی از این عملیات و در پیرامون این محدوده نصب گردند به نحوی که حداقل از فاصله 15 متری قابل رؤیت باشند.
-
تابلوها و علایم هشدار دهنده اجرای عملیات کار در ارتفاع:این علایم بایستی به منظور اعلام هشدار در خصوص تمهیدات ایمنی مربوط به عملیات کار در ارتفاع و خطرات ناشی از این عملیات و در محل اجرای آن نصب گردند.
-
به کار گیری روشها و تجهیزات کم کردن ارتفاع و یا کاهش شدت صدمات ناشی از سقوط
-
تور ایمنی (Safety Net): تورهای ایمنی باید در فاصله ای که توسط سازنده اعلام میشود، نصب شود به نحوی که ارتفاع سقوط احتمالی کارگران حداقل 2.4 متر و حداکثر 4.6 متر باشد. برپایی و نصب تورهای ایمنی و همچنین جمع آوری و برچیدن آنها بایستی توسط شخص ذیصلاح و با استفاده از نگهدارنده های محکم ایمنی صورت گیرد. این تورها قبل از استفاده و در مدت بهره برداری بایستی توسط شخص ذیصلاح بازرسی و کنترل شوند. استفاده از تورهای فرسوده و آسیب دیده مجاز نیست.
-
لوازم حفاظت فردی (PPE): متصدیان اجرای عملیات کار در ارتفاع بایستی علاوه بر لوازم حفاظتی اختصاصی جهت فعالیتی که در ارتفاع صورت می گیرد، مجهز به لباس کار، کفش ایمنی، کلاه ایمنی و کمربند یا حمایل ایمنی باشند.
-
کمربند ایمنی (Safety Belt): کمربندهای ایمنی از جمله تجهیزات ساده جهت پیشگیری از سقوط به شمار می روند.
-
حمایل ایمنی (Full Body Harness): حمایلهای ایمنی به دلیل اینکه فشارهای وارده در حین سقوط را علاوه بر کمر، به تنه و شانهها و سینه و رانها نیز توزیع میکنند، از ایمنی بالاتری نسبت به کمربندهای ایمنی برخوردارند و جهت کار در ارتفاع زیاد توصیه می شوند.
7- آمادگی جهت واکنش در شرایط اضطراری
-
حضور مستمر تیم پزشکی به همراه امکانات و تجهیزات لازم در محل اجرای عملیات
-
وجود نفرات آموزش دیده جهت امداد و نجات و کمکهای اولیه در بین مجریان عملیات کار در ارتفاع
-
حضور خودروهای امدادی به همراه بهیار آموزش دیده جهت انتقال مصدومین در محل اجرای عملیات
8- آموزشهای مورد نیاز کارکنان در خصوص کار در ارتفاع و دکل و سقوط از ارتفاع
-
آشنایی با خطرات کار در ارتفاع و دکل بندی
-
آشنایی با تواناییهای فیزیکی و روانی لازم جهت متصدیان عملیات
-
آشنایی با الزامات ایمنی مربوط به موقعیت و شرایط محیطی انجام عملیات
-
آشنایی با اصول اطفای دستی حریق
-
آشنایی با نحوه واکنش در شرایط اضطراری
-
آشنایی با لوازم حفاظت فردی و نحوه ایمن استفاده از آنها
-
و ...
9- بازرسی، حفظ و نگهداری تجهیزات جلوگیری از سقوط
-
تجهیزات جلوگیری از سقوط می بایست به صورت مرتب و دوره ای مورد بازرسی قرار گیرند و در صورت مشاهده ایراد و آسیب در آنها، باید تعویض گردند.
-
همچنین بعد از هر سقوط، کمربند ایمنی / فول بادی هارنس باید مورد بازرسی قرار گیرد تا در صورت از دست دادن کارایی، تعویض گردد.
10- برخی از خطرات دکل های مخابراتی
-
تغییر در سیستم هورمونهای درونریز و سیستمهای ایمنی بدن
-
تغییر در انرژی ارتعاشی و گردشی مولکولهای بیولوژیک
-
جلوگیری از تکثیر سلولی و در نتیجه ناباروری
-
و ...
11- نکات مهم
در این فصل، بعضی از اصطلاحات و استاندارد های مهم حوزه ایمنی کار در ارتفاع معرفی می گردند.
جهت مشاهده سایر دوره ها کلیک نمایید