
ایمنی کار بر روی دکل چیست؟
کار در محیط های صنعتی همواره با مخاطرات بهداشتی، ایمنی و زیست محیطی همراه است. این مخاطرات در فعالیت های مختلف کاری می توانند به شکل های متفاوتی ظاهر شده و در صورت عدم برنامه ریزی و کنترل صحیح، پیامدهایی را به دنبال داشته باشند که گاهی اوقات جبران آنها به هیچ وجه امکان پذیر نیست. از این رو داشتن برنامه ای نظام مند برای شناسایی خطرات شغلی و لحاظ نمودن برنامه های کنترلی و پیشگیرانه به منظور جلوگیری از بروز پیامدهای ناگوار در محیط کار امری اجتناب ناپذیر است. «کار در ارتفاع» از جمله فعالیت هایی است که در محیط های کاری مختلف به صورت روزمره و یا برای انجام برنامه های تعمیر و نگهداری انجام می شود. شرایط خاص کار در ارتفاع، آن را به فعالیتی خاص از نظر نوع مخاطرات و پیامدهای حوادث احتمالی آن تبدیل نموده است.
مخاطبان دوره ایمنی کار بر روی دکل:
1- مدیران و کارشناسان HSE
2- مشاوران و بازرسان حوزه HSE
سرفصل دوره ایمنی کار بر روی دکل:
1- کلیات ایمنی کار در ارتفاع
«كار در ارتفاع» از جمله فعاليتهايي است كه در صنایع و مشاغل مختلف، به صورت روزمره و يا براي انجام برنامه هاي تعمير و نگهداري انجام ميشود. اقدامات لازم جهت پيشگيري از سقوط در ارتفاع 1.2 متر فاصله از سطح زمين انجام میشود.
2- برنامه ریزی کار در ارتفاع
برنامه ريزي كار در ارتفاع فرآيندي است كه نياز به يك مديريت متمركز دارد. در اين فرآيند هدايت تيم بر عهده گروهي از متخصصين مجرب خواهد بود كه احاطه كاملي بر عمليات و نحوه ايمن سازي آن داشته باشند که شامل شناسایی خطرات، آنالیز خطرات و پیش بینی اقدامات کنترلی می باشد.
3- موقعیت انجام عملیات
موقعيت انجام عمليات از جمله مواردي است كه در تجزيه و تحليل خطرات كار در ارتفاع و پيش بيني اقدامات كنترلي بايستي مورد بررسي قرار گيرد. خطوط هوايي انتقال برق، حفاريهاي بدون پوشش، تأسيسات زير زميني و ... از جمله مواردي به شمار ميروند كه بايستي وضعيت آنها در محلي كه عمليات كار در ارتفاع انجام ميشود، مشخص و در صورت نياز تمهيدات لازم جهت پيشگيري از بروز حوادث ناشي از آنها پيش بيني گردد.
4- شرایط محیطی انجام عملیات
-
در هنگام وقوع بادهاي شديد كه سرعت آن بيش از 50-40 كيلومتر در ساعت باشد، كار در ارتفاع بايستي تعطيل شود.
-
در هنگام وقوع رعد و برقهاي شديد، كار در ارتفاع به دليل امكان برق زدگي بويژه بر روي سطوح فلزي ممنوع است.
-
در هنگام بارندگي، هر گونه عمليات با استفاده از تجهيزات برقي بويژه جوشكاري برق و همچنين در شرايطي كه سطوح كار در اثر ريزش باران لغزنده ميشود، ممنوع است.
-
در هنگامي كه نور كافي در محيط عمليات وجود نداشته باشد و يا در شرايطي كه بعلت گرد و خاك، مه و يا بارش باران و برف، ميزان ديد كافي نباشد، بايستي عمليات كار در ارتفاع تعطيل گردد.
5- توانایی های فیزیکی و روانی مجریان عملیات
مجريان عمليات كار در ارتفاع بايستي توانایی های زیر را دارا باشند
-
سلامتي كامل و عدم ترس از ارتفاع
-
حداقل قدرت ديد 4.1 با عينك و يا بدون عينك
-
قدرت بدني، چالاكي، مهارت دستي و هماهنگي مناسب جهت كار در ارتفاع
6- روش ها و تجهیزات ایمن سازی عملیات
-
تابلوهاي ايمني: اين علايم بايستي به منظور اطلاع رساني و اعلام هشدار در خصوص محدوده عمليات كار در ارتفاع و خطرات ناشي از اين عمليات و در پيرامون اين محدوده نصب گردند به نحوي كه حداقل از فاصله 15 متري قابل رؤيت باشند.
-
تور ایمنی (Safety Net): تورهاي ايمني بايد در فاصله اي كه توسط سازنده اعلام ميشود، نصب شود به نحوي كه ارتفاع سقوط احتمالي كارگران حداقل 2.4 متر و حداکثر 4.6 متر باشد. برپايي و نصب تورهاي ايمني و همچنين جمع آوري و برچيدن آنها بايستي توسط شخص ذيصلاح و با استفاده از نگهدارنده هاي محكم ايمني صورت گيرد. اين تورها قبل از استفاده و در مدت بهره برداري بايستي توسط شخص ذيصلاح بازرسي و كنترل شوند. استفاده از تورهاي فرسوده و آسيب ديده مجاز نيست.
-
لوازم حفاظت فردي: متصديان اجراي عمليات كار در ارتفاع بايستي علاوه بر لوازم حفاظتي اختصاصي جهت فعاليتي كه در ارتفاع صورت ميگيرد (بعنوان مثال استفاده از شيلد جوشكاري، دستكش، آستين، گتر و پيش بند چرمي، ماسك حفاظتي در فرآيند جوشكاري)، مجهز به لباس كار، كفش ايمني، كلاه ايمني و كمربند يا حمايل ايمني باشند.
7- آمادگی جهت واکنش در شرایط اضطراری
-
حضور مستمر تيم پزشكي به همراه امكانات و تجهيزات لازم در محل اجراي عمليات.
-
وجود نفرات آموزش ديده جهت امداد و نجات و كمكهاي اوليه در بين مجريان عمليات كار در ارتفاع.
-
حضور خودروهاي امدادي به همراه بهيار آموزش ديده جهت انتقال مصدومين در محل اجراي عمليات.
8- آموزشهای مورد نیاز کارکنان در خصوص کار در ارتفاع
-
آشنايي با خطرات كار در ارتفاع و دکل بندی.
-
آشنایی با توانايیهاي فيزيكي و رواني لازم جهت متصديان عمليات.
-
آشنايي با الزامات ايمني مربوط به موقعيت و شرايط محيطي انجام عمليات.
9- آموزشهای مورد نیاز کارکنان در خصوص سقوط از ارتفاع
-
آشنایی با اصول اطفای دستی حریق.
-
آشنايي با نحوه واكنش در شرايط اضطراري.
-
آشنايي با لوازم حفاظت فردي و نحوه ایمن استفاده از آنها.
10- بازرسی، حفظ و نگهداری تجهیزات جلوگیری از سقوط
-
تجهیزات جلوگیری از سقوط می بایست به صورت مرتب و دوره ای مورد بازرسی قرار گیرند و در صورت مشاهده ایراد و آسیب در آنها، باید تعویض گردند.
-
همچنین بعد از هر سقوط، کمربند ایمنی / فول بادی هارنس باید مورد بازرسی قرار گیرد تا در صورت از دست دادن کارایی، تعویض گردد.
جهت مشاهده سایر دوره ها کلیک نمایید