تشکیل کمیته حفاظت فنی و بهداشت کار

 

دوره آموزشی تشکیل کمیته حفاظت فنی و بهداشت کار (Committee for Technical Protection and Occupational Health) با اعطای گواهینامه پایان دوره معتبر

 

کمیته تشکیل کمیته های حفاظت فنی و بهداشت کار چیست؟

یکی از تبعات سوء رشد تکنولوژی در جوامع بشری بروز حوادث گوناگون از جمله حوادث ناشی از کار و بیماری های شغلی است که هر ساله تعداد بیشماری از انسان ها در واحدهای ساختمانی، صنعتی و تولیدی به آن دچار می شوند. سیستم های ایمنی و بهداشت کار باید توسط کلیه دستگاه های اجرایی، کارفرمایان و با مشارکت و همکاری شرکای اجتماعی و تشکلات کارگری و کارفرمایی به منظور ارتقای فرهنگ ایمنی و بهداشت کار در سطح ملی برنامه ریزی، سازماندهی و پیاده سازی شوند. فعال سازی و پیاده سازی کمیته های حفاظت فنی و بهداشت کار به استناد ماده 93 قانون کار و آیین نامه کمیته های حفاظت فنی و بهداشت کار مصوب شورای عالی حفاظت فنی و بهداشت کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است که در حال حاضر کارگاه های بالای 25 نفر کارگر و افراد فعال در آن کارگاه را مشمول می شود.

 

مخاطبان دوره آشنایی با چگونگی تشکیل کمیته های حفاظت فنی و بهداشت کار

1- مدیران و کارشناسان ادارات و صنایع

2- مهندسین ایمنی، بهداشت و محیط زیست

3- علاقه مندان و دانشجویان رشته های ایمنی، بهداشت و محیط زیست (HSE)

 

سرفصل دوره آشنایی با چگونگی تشکیل کمیته های حفاظت فنی و بهداشت کار

 

1- تاریخچه ایمنی، حفاظت و بهداشت کار

فرایند صنعتی شدن، موجب استفاده فزاینده از ابزار و ماشین‌آلات فنی شده است. عدم رعایت اصول صحیح در ساخت یا استفاده از وسایل، حوادث ناشی از کار را افزایش داده است. بنا بر بیانیه آمارسازان بین المللی کار در سال 2003 روزانه هزار نفر در اثر حوادث ناشی از کار جان می‌دهند و خسارت سالانه بالغ بر 109* 1250 $ می شود. وقوع انقلاب صنعتی 1760-1830 در انگلستان (اختراع ماشین بخار 1782 جیمزوات) و سرایت به دیگر کشورهای اروپایی و استفاده از نیروی محرکه مکانیکی و الکتریکی موجب تبدیل کارهای دستی به ماشینی گردید و باعث تقسیم کار، افزایش تولیدات و سرعت در انجام کار شد که نتیجه آن افزایش خطر در محیطهای صنعتی بوده است.

  • علل عمده افزایش سوانح و حوادث ناشی از کار در محیط های صنعتی بعد از انقلاب صنعتی

- افزایش بسیار زیاد سرعت ماشین ها و محدود بودن توان عکس العمل انسان

- تراکم کارکنان در فضاهای نسبتاً ک.چک

- افزایش قدرت ماشین آلات و پیچیدگی کار آنها

- و ...

 

2- آشنایی با سازمان بین المللی کار

بهبود شرایط کار و استقرار عدالت اجتماعی در سطح بین المللی، در طول سالیان دراز دل مشغولی بسیاری از افراد بوده است. رابرت آون انگلیسی در سال 1818 پیشنهاد نمود که مسائل مربوط به کار«در کمیسیون کار» در سطح بین المللی بررسی شود. اما اولین گامی که در این زمینه برداشته شد کنفرانس بین المللی در سال 1890 با حضور 14 کشور در برلین بود که نتیجه آن توصیه هایی در زمینه شرایط کار در معادن و تجدید کار اطفال و زنان و تعطیل هفتگی بود. در سال 1900 جامعه بین المللی حمایت قانونی از کارگران تشکیل شد. سرانجام در سال 1919 سازمان بین المللی کار در پایان جنگ جهانی اول بموجب ماده 13 قرارداد صلح ورسای برای حمایت از حقوق کارگران، ایجاد شرایط مساعد کار و امکانات کافی برای اشتغال و سطح زندگی مناسب برای کارگران سراسر دنیا تأسیس شد و هدف از تأسیس آن استقرار عدالت اجتماعی، آزادی و امنیت اقتصادی و ایجاد فرصت های مساوی برای آحاد ملتها بوده است. در بدو تأسیس 45 کشور به عضویت این سازمان در آمدند و در حال حاضر 174 کشور عضو این سازمانند.

 

3- آیین‌نامه کمیته حفاظت فنی و بهداشت کار

  • ماده‌ 1: به منظور تامین مشارکت کارگران و کارفرمایان و نظارت بر حسن اجرای مقررات حفاظت فنی و بهداشت کار، صیانت نیروی انسانی و منابع مادی کشور در کارگاه‌های مشمول و همچنین پیشیگیری از حوادث و بیماری‌های ناشی از کار، حفظ و ارتقاء سلامتی کارگران و سالم سازی محیط های کار، تشکیل کمیته‌های حفاظت فنی و بهداشت کار با رعایت ضوابط و مقررات مندرج در این آیین نامه در کارگاه‌های کشور الزامی است.

 

  • ماده 2: کارگاه هایی که دارای 25 نفر کارگر باشند، کارفرما مکلف است کمیته ای به نام کمیته حفاظت فنی و بهداشت کار در کارگاه با این اعضا تشکیل دهد: کارفرما یا نماینده تام الاختیار او / نماینده شورای اسلامی کار یا نماینده کارگران کارگاه / مدیر فنی و در صورت نبودن او یکی از سر استادکاران کارگاه / مسئول خفاظت فنی / مسئول بهداشت حرفه ای
    • شامل 4 تبصره

 

  • ماده‌ 3: در کارگاه ‌هایی که کمتر از 25 نفر کارگر دارند و نوع کار آنها ایجاب نماید با نظر مشترک و هماهنگ بازرس کار و کارشناس بهداشت حرفه‌ای محل، کارفرما مکلف به تشکیل کمیته مذکور خواهد بود.
    • شامل 3 تبصره

 

  • ماده 4: جلسات کمیته حفاظت فنی و بهداشت کار باید لااقل هرماه یک بار تشکیل گردد و در اولین جلسه خود نسبت به انتخاب یک نفر دبیر از میان اعضاء کمیته اقدام نمایند. تعیین زمان تشکیل جلسات و تنظیم صورتجلسات کمیته به عهده دبیر جلسه خواهد بود.
    • شامل 2 تبصره

 

  • ماده 5: وظایف کمیته حفاظت فنی و بهداشت کار به شرح ذیل است:
    • 1 – طرح مسایل و مشکلات حفاظتی و بهداشتی در جلسات کمیته و ارایه پیشنهادات لازم به کارفرما جهت رفع نواقص و سالم سازی محیط کار.
    • 2 – انعکاس کلیه ایرادات و نواقص حفاظتی و بهداشتی و پیشنهادات لازم جهت رفع آنها به کارفرمای کارگاه.
    • 3 – همکاری و تشریک مساعی با کارشناسان بهداشت حرفه‌ای و بازرسان کار جهت اجرای مقررات حفاظتی و بهداشت کار.
    • 4 – توجیه و آشنا سازی کارگران نسبت به رعایت مقررات و موازین بهداشتی و حفاظتی در محیط کار.
    • 5 – همکاری با کارفرما در تهیه دستورالعمل های لازم برای انجام کار مطمئن، سالم و بدون خطر و همچنین استفاده صحیح از لوازم و تجهیزات بهداشتی و حفاظتی در محیط کار.
    • و ...

 

  • ماده 6: وجود کمیته حفاظت فنی و بهداشت کار و مسئولین حفاظت و بهداشت حرفه‌ای در کارگاه به‎هیچ‎وجه رافع مسئولیت‌های قانونی کارفرما درقبال مقررات وضع شده نخواهد بود.

 

  • ماده‌ 7: این آیین نامه در 7 ماده و 10 تبصره به استناد ماده 93 قانون کار جمهوری اسلامی ایران توسط وزارتخانه‌های کار و امور اجتماعی و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تهیه شده و در سال 1374 به تصویب وزرای کار و امور اجتماعی و بهداشت، ‌درمان و آموزش پزشکی رسید.


 

 

 

جهت مشاهده سایر دوره ها کلیک نمایید

 

 

درباره ما | حریم خصوصی | ثبت شکایت | قوانین سایت

تمامی حقوق این سایت متعلق به HSEARYA می‌باشد.

Designed by TAMDATA

بالا