
کمیته تشکیل کمیته های حفاظت فنی و بهداشت کار چیست؟
یکی از تبعات سوء رشد تکنولوژی در جوامع بشری بروز حوادث گوناگون از جمله حوادث ناشی از کار و بیماری های شغلی است که هر ساله تعداد بیشماری از انسان ها در واحدهای ساختمانی، صنعتی و تولیدی به آن دچار می شوند. سیستم های ایمنی و بهداشت کار باید توسط کلیه دستگاه های اجرایی، کارفرمایان و با مشارکت و همکاری شرکای اجتماعی و تشکلات کارگری و کارفرمایی به منظور ارتقای فرهنگ ایمنی و بهداشت کار در سطح ملی برنامه ریزی، سازماندهی و پیاده سازی شوند. فعال سازی و پیاده سازی کمیته های حفاظت فنی و بهداشت کار به استناد ماده 93 قانون کار و آیین نامه کمیته های حفاظت فنی و بهداشت کار مصوب شورای عالی حفاظت فنی و بهداشت کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است که در حال حاضر کارگاه های بالای 25 نفر کارگر و افراد فعال در آن کارگاه را مشمول می شود.
مخاطبان دوره آشنایی با چگونگی تشکیل کمیته های حفاظت فنی و بهداشت کار
1- مدیران و کارشناسان ادارات و صنایع
2- مهندسین ایمنی، بهداشت و محیط زیست
سرفصل دوره آشنایی با چگونگی تشکیل کمیته های حفاظت فنی و بهداشت کار
1- تاريخچه ايمني، حفاظت و بهداشت کار
فرايند صنعتي شدن، موجب استفاده فزاينده از ابزار و ماشينآلات فني شده است. عدم رعايت اصول صحيح در ساخت يا استفاده از وسايل، حوادث ناشي از کار را افزايش داده است. بنا بر بيانيه آمارسازان بين المللي کار در سال 2003 روزانه هزار نفر در اثر حوادث ناشي از کار جان ميدهند و خسارت سالانه بالغ بر 109* 1250 $ مي شود. وقوع انقلاب صنعتي 1760-1830 در انگلستان ( اختراع ماشين بخار 1782 جيمزوات) و سرايت به ديگر کشورهاي اروپايي و استفاده از نيروي محرکه مکانيکي و الکتريکي موجب تبديل کارهاي دستي به ماشيني گرديد و باعث تقسيم کار، افزايش توليدات و سرعت در انجام کار شد که نتيجه آن افزايش خطر در محيطهاي صنعتي بوده است.
2- آشنايي با سازمان بين المللي کار
بهبود شرايط کار و استقرار عدالت اجتماعي در سطح بين المللي، در طول ساليان دراز دل مشغولي بسياري از افراد بوده است. رابرت آون انگليسي در سال 1818 پيشنهاد نمود که مسائل مربوط به کار«در کميسيون کار» در سطح بين المللي بررسي شود. اما اولين گامي که در اين زمينه برداشته شد کنفرانس بين المللي در سال 1890 با حضور 14 کشور در برلين بود که نتيجه آن توصيه هايي در زمينه شرايط کار در معادن و تجديد کار اطفال و زنان و تعطيل هفتگي بود. در سال 1900 جامعه بين المللي حمايت قانوني از کارگران تشکيل شد. سرانجام در سال 1919 سازمان بين المللي کار در پايان جنگ جهاني اول بموجب ماده 13 قرارداد صلح ورساي براي حمايت از حقوق کارگران، ايجاد شرايط مساعد کار و امکانات کافي براي اشتغال و سطح زندگي مناسب براي کارگران سراسر دنيا تأسيس شد و هدف از تأسيس آن استقرار عدالت اجتماعي، آزادي و امنيت اقتصادي و ايجاد فرصت هاي مساوي براي آحاد ملتها بوده است. در بدو تأسيس 45 کشور به عضويت اين سازمان در آمدند و در حال حاضر 174 کشور عضو اين سازمانند.
3- آييننامه كميته حفاظت فني و بهداشت كار
-
ماده 1: به منظور تامين مشاركت كارگران و كارفرمايان و نظارت بر حسن اجراي مقررات حفاظت فني و بهداشت كار، صيانت نيروي انساني و منابع مادي كشور در كارگاههاي مشمول و همچنين پيشيگيري از حوادث و بيماريهاي ناشي از كار، حفظ و ارتقاء سلامتي كارگران و سالم سازي محيط هاي كار، تشكيل كميتههاي حفاظت فني و بهداشت كار با رعايت ضوابط و مقررات مندرج در اين آيين نامه در كارگاههاي كشور الزامي است.
-
ماده 3: در كارگاه هايي كه كمتر از 25 نفر كارگر دارند و نوع كار آنها ايجاب نمايد با نظر مشترك و هماهنگ بازرس كار و كارشناس بهداشت حرفهاي محل، كارفرما مكلف به تشكيل كميته مذكور خواهد بود.
جهت مشاهده سایر دوره ها کلیک نمایید