HSEPlan چیست؟
طرح بهداشت، ایمنی و محیط زیست که HSEPlan نامیده می شود، سندی است شامل جزئیات کاملی از مجموعۀ برنامه ها، فرایندها و روشهای کاری در سیستم مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست که در طول عمر یک پروژه یا فرایند، صرف نظر از نوع و ماهیت آن مورد استفاده قرار می گیرد. این سند، به عنوان یک طرح جامع به فعالیت های جاری تاثیر گذار بر بهداشت، ایمنی و محیط زیست در یک سازمان اشاره می کند و چارچوب مدونی برای فعالیتهای لازم الاجرا و مسئولیتهای مرتبط فراهم می کند. این سند تضمینی بر رعایت الزامات HSE، پیشگیری از بروز حوادث و آسیبهای زیست محیطی و بهبود عملکرد HSE می باشد.
مخاطبان دوره تدوین HSE PLAN
1- مسئولین HSE
2- مهندسین و کارشناسان ایمنی و بهداشت حرفه ای
3- مدیران و نمایندگان شرکت های صنعتی و ساختمانی وپیمانکاری
4- علاقه مندان و دانشجویان رشته های ایمنی، بهداشت و محیط زیست (HSE)
سرفصل دوره تدوین HSE PLAN
1- تعاریف و اصطلاحات HSE Plan
-
رویداد: اتفاق مرتبط با کار که به موجب آن یک مصدومیت، بیماری (صرف نظر از وخامت آن)، مرگ و یا خسارت به اموال رخ داده یا بتواند رخ دهد.
-
ریسک محیط زیستی: ترکیبی از احتمال رخداد یک جنبه زیست محیطی و وخامت پیامد ناشی از آن، خواه این پیامد بصورت تدریجی رخ دهد و یا فاجعه بار باشد.
-
طرح اقتضایی: یک طرح از پیش برقرار شده برای کاهش اثرات ناشی از بروز یک وضعیت غیر معمول را که پتانسیل ایجاد آسیب را داشته باشد.
-
عوامل بالقوه آسیب رسان: به شرایط یا اعمال نا ایمنی گفته میشود که پتانسیل ایجاد یک حادثه را در برداشته باشد.
2- خط مشی HSE
خط مشی HSE پروژه می بایست شامل سیاستگذاری ها و تعهدات مدیر ارشد/ مدیر پروژه در قبال HSE بوده و برگرفته از خط مشی شرکت (درصورت وجود)، خط مشی کارفرما و سایر خط مشی های موجود باشد. خط مشی پیش از اجرای پروژه مشخص شده و در طی اجرا ممکن است با توجه به مقتضیات پروژه بازنگری و به روز رسانی شود.
3- هدف گذاری
باید توجه داشت که اهداف از نظر زمانی باید به گونه ای طراحی شوند تا در زمان مقرر و پیش از برچیدن کارگاه به طور کامل اجرا شده باشد. اصولا این اهداف پیش از شروع به کار تدوین شده و در طی پروژه، بازنگری و تکمیل و به روز می شوند.
4- مسئولیتها
در این بخش مسئولیت و پاسخگویی کلیه افرادی که فعالیت ایشان بر موضوعات ایمنی، بهداشت و محیط زیست تأثیر گذار است باید مشخص و تعریف شود، در این میان مسئولیت و پاسخگویی اصلی بر عهده مدیر عامل شرکت میباشد.
5- چارت سازمانی پروژه HSE
در این بخش چارت سازمانی شرکت و جایگاه HSE در آن، همچنین میزان پاسخگویی نسبت به HSE، جهت طرح ریزی، اجرا، بررسی و رسیدگی به امور HSE در شرکت مشخص میشود.
6- مدیریت ریسک و جنبه HSE
مدیریت ریسک به عنوان قلب سیستم مدیریت HSE بشمار می رود و در این بخش شرکت باید نحوه مدیریت ریسک HSE خود را در مراحل مختلف اجرای پروژه مشخص نماید.
7- الزامات قانونی و استانداردها
پیش از شروع به کار، شرکت موظف است نسبت به شناسایی الزامات قانونی و سایر الزامات مرتبط با فعالیت های شرکت و ریسکهای HSE اقدام نموده و در طی اجرای پروژه آنها را به کار بندد. این امر مستلزم شناخت کامل از قوانین دولتی نظیر قوانین وزارت کار، وزارت بهداشت، سازمان حفاظت محیط زیست، قوانین وزارت نیرو، قوانین وزارت نفت، شرکت پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، قوانین محلی و منطقهای و ... و نیز استعلام مکتوب از این مراجع قانونی و سایر مراجع مورد نیاز جهت اطلاع از آخرین ویرایش قوانین و مقررات HSE می باشد.
8- صلاحیت، آموزش و آگاهی
کلیه افرادی که فعالیتشان در زمینه مسائل مرتبط HSE تأثیر گذار است و یا می تواند پیامدهای HSE داشته باشد باید صلاحیت ایشان در خصوص اموری که به آنان محول میگردد اثبات گردد. صلاحیت باید در موارد زیر در مشخص شود:
-
دانش اکتسابی
-
تواناییهای فردی
-
مهارتهای بدست آمده از طریق تجربه
9- ارتباطات و مشارکت
برای مؤثر واقع شدن برنامههای HSE شرکت، تعامل طرفین در زمینه های ایمنی، بهداشت و محیط زیست ضروری است. از آنجا که ممکن است در مراحل قبل، شرایط خاص ایمنی، بهداشت و محیط زیست، به خوبی شناسایی و در رابطه با آنها بحث نشده باشد، لذا ایجاد ارتباطات مؤثر در قالب جلسات HSE، دستورالعملهای HSE، یا قوانین HSE مدون به منظور پیشرفت کار ضروری است.
10- مستندات HSE و کنترل آنها
در این قسمت از طرحHSE ، کلیه مستنداتی که در طرح به آن ارجاع داده شده است و یا کلیه سوابق مرتبط میبایستی مستند و تحت کنترل قرار گرفته و لیست گردد. این مستندسازی باید موارد ذیل را پوشش دهد:
-
شرکت
-
پیمانکاران و شرکاء
-
بخشهای سازمانی و واحدهای کسب و کار
-
عملیات و فعالیتهای خاص (مانند طراحی تاسیسات، استخراج، آماده سازی، زمین، حفاری)
11- کنترل عملیات
یکی از مهمترین قسمتهای HSE Plan می باشد و اغلب جنبه های عملیاتی طرح از تجهیز کارگاه تا جمع آوری کارگاه را شامل می شود، کلیه فعالیت ها و عملیات خطرناک و نیازمند به کنترل، در سه حوزه ایمنی، بهداشت و محیط زیست مشخص شده و دستورالعملها و ضوابطی که لازم است در طی اجرای این فعالیتها رعایت شود تا کمترین میزان مواجهه با آسیب و آلودگی را در پی داشته باشد، برنامه ریزی و تدوین می گردد.
12- روشهای اجرایی HSE
فعالیت هایی که فقدان روشهای اجرایی مکتوب برای آنها میتواند منجر به تخطی از خط مشی HSE یا نقض الزامات قانونی یا معیارهای عملکرد گردد، باید شناسایی شوند. باید استانداردها و روشهای اجرایی مدونی برای چنین فعالیت هایی آماده شوند تا برای اطمینان از یکپارچگی فنی و انتقال اثربخش دانش، چگونگی اجرای فعالیتها را تعریف کنند.
13- بازنگری
مدیریت ارشد شرکت باید در فواصل زمانی مناسب، سیستم مدیریت HSE و عملکرد آن را، به منظور اطمینان از پیوستگی تناسب و اثربخشی آن، بازنگری کند. بازنگری باید به صورت ویژه به موارد ذیل بپردازد، ولی منحصر به این موارد نیز نمیشود:
-
طرح ریزی اضطراری
-
تخصیص منابع برای استقرار و نگهداری سیستم مدیریت HSE
-
بررسی محل و یا موقعیتها بر پایه خطرات و ریسکهای ارزیابی شده
-
نیاز به تغییرات احتمالی در خطمشی و اهداف در پرتو تغییر شرایط و تعهد برای تلاش در مسیر بهبود مستمر
14- تعهد به اجرای طرح HSE
در انتهای طرح HSE مدیر عامل شرکت تعهد خود را به نسبت به اجرای موارد ذکر شده در طرح HSE به صورت مکتوب اعلام میدارد.
جهت مشاهده سایر دوره ها کلیک نمایید